Van zzp’er naar loondienst: waarom David de overstap maakte

Van zzp’er naar loondienst: waarom David de overstap maakte “Door marktontwikkelingen ben ik naar loondienst overgestapt,” vertelt hij. “Deze zomer zag ik door de wet DBA een omslag: organisaties zoals het ministerie nemen geen zzp’ers meer aan, en ook vrienden in de sector merken dat zij minder opdrachten krijgen. Bedrijven kiezen nu vaker voor een andere vorm. Vanberkel bood me een stabiel inkomen en toekomstperspectief via detachering, wat beter past bij mijn huidige behoeften. Het mooie is dat ik op dezelfde klus bij het ministerie werk, waar ik eerder vijf jaar als zzp’er zat.

Toetsingsregels

Voor de beoordeling zijn de volgende criteria van belang:

• de aard en duur van de werkzaamheden,
• de bepaling van de werkzaamheden en de werktijden,
• de inbedding van het werk en de werkende,
• de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren,
• de wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen,
• de wijze waarop de beloning is bepaald en wordt uitgekeerd,
• de hoogte van de beloning,
• het lopen van commerciële risico’s en
• het gedrag als ondernemer (reputatie, acquisitie, aantal opdrachtgevers, duur opdrachten)

Op basis van een weging van deze criteria wordt beoordeeld of sprake is van een overeenkomst van opdracht (zzp’er) of een arbeidsovereenkomst (werknemer).

Wil jij je situatie afstemmen en bespreken of hoe het zit met de toetsingsregels voor jou?

Gratis adviesgesprek aanvragen

Werk je als zzp’er voor een gemeente en wil je zeker weten dat je compliant blijft? De Wet DBA bepaalt of jouw opdracht echt als zelfstandig werk geldt of als loondienst kan worden gezien. Dit heeft gevolgen voor jou en je opdrachtgever. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken.

In ons gratis adviesgesprek kijken we samen naar jouw situatie en bespreken we welke mogelijkheden er zijn om te blijven werken, maar dan op een manier die voldoet aan de regels. Denk aan werken als zzp’er binnen de juiste kaders, detachering of een andere contractvorm. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je financiële risico’s.

Vul het aanvraagformulier in en wij nemen snel contact met je op!

Veelgestelde vragen over de wet DBA

Staat jouw vraag er niet tussen? Download dan onze Q&A over de wet DBA bovenaan de pagina. Hierin beantwoorden we nog meer vragen en geven we een uitgebreide toelichting per vraag.

Wat is de wet DBA?

De wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken.

Lees meer

Per wanneer wordt de wet DBA gehandhaafd?

De handhaving van de wet DBA start per 1 januari 2025. Als
de Belastingdienst een arbeidsrelatie die is vormgegeven
als overeenkomst van opdracht (zzp’er) beoordeelt als een
arbeidsovereenkomst (dus als schijnzelfstandigheid) dan zal
de Belastingdienst bij opdrachtgevers met terugwerkende
kracht tot 1 januari 2025 handhaven.

Lees meer

Wanneer ben je een zelfstandige?

Voor de beoordeling van de arbeidsrelatie zijn de volgende
criteria van belang:
• de aard en duur van de werkzaamheden,
• de bepaling van de werkzaamheden en de werktijden,
• de inbedding van het werk en de werkende,
• de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren,
• de wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen,
• de wijze waarop de beloning is bepaald en wordt uitgekeerd,
• de hoogte van de beloning,
• het lopen van commerciële risico’s en
• het gedrag als ondernemer (reputatie, acquisitie, aantal
opdrachtgevers, duur opdrachten).

Check belastingdienst

Wat zijn de gevolgen van de wet DBA voor jou als zzp'er?

De wet DBA brengt gevolgen met zich mee voor jou als zzp’er. Er zijn een aantal zaken waarop je actie moet ondernemen:

  • Correcte overeenkomsten: als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat de overeenkomsten met opdrachtgevers voldoen aan de eisen van de wet DBA. Dit omvat het opstellen van een modelovereenkomst die de aard van de arbeidsrelatie juist weergeeft. 
  • Transparante communicatie: het is essentieel om transparant te zijn in de communicatie met opdrachtgevers over de aard van de arbeidsrelatie om eventuele misverstanden te voorkomen. 
  • Mogelijke risico’s: het niet naleven van de wet DBA kan leiden tot fiscale consequenties en mogelijke boetes. 
  • Minder opdrachten: de handhaving van de wet DBA zal zeer waarschijnlijk betekenen dat minder opdrachten door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, omdat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het antwoord op de vraag of sprake is van schijnzelfstandigheid kan best lastig zijn.
Welke kansen biedt de wet DBA mij als zzp'er?

De wet DBA brengt ook kansen met zich mee voor jou als zzp’er:

  • Zekerheid en vertrouwen: door te voldoen aan de vereisten van de wet DBA kun jij een solide basis creëren voor een langdurige samenwerking met opdrachtgevers. 
  • Professionalisering: het naleven van de wet DBA toont aan dat je als zelfstandige professional serieus genomen wordt en zorgt voor een professionele uitstraling naar opdrachtgevers.
  • House of Cohedron biedt heel veel mogelijkheden en verschillende contractvormen. Wij begrijpen jouw ondernemerschap en denken graag met jou mee.

Opdrachtgevers kijk hier

Wat betekent de wet DBA voor jou als opdrachtgever?

Wet DBA maakt het lastiger om zzp’ers in te huren. Als publieke dienstverlener helpt House of Cohedron overheden DBA-proof te worden. “We onderzochten eerst onze eigen zzp’ers en ontwikkelden een DBA-scan om risico’s te beoordelen, zegt Bart Bendel van House of Cohedron. Met deze DBA-scan krijgen gemeenten en rijksoverheid goed inzicht in de eigen populatie en in de effecten van de wet DBA voor de continuering van werkzaamheden.

Wij bieden de oplossing

Als partner in business bepalen we samen met de opdrachtgever wat nodig is, waar de ruimte zit en wat de mogelijke routes zijn om alle belanghebbenden blij te maken. Kan dat niet meer met een zzp’er, dan komen wij met alternatieve oplossingen. Een ander type opdracht, een andere contractvorm, of we bieden onze professionals in loondienst aan voor de opdracht. Als partner in business bepalen we samen met de opdrachtgever wat nodig is, waar de ruimte zit en wat de mogelijke routes zijn om alle belanghebbenden blij te maken.’

Onze boutiques

(Online) bijeenkomsten

Bekijk hier de laatste online bijeenkomst terug die bij boutique Wyzer is georganiseerd. Klik op onderstaande button, laat je gegevens achter bij Wyzer en ontvang de terugkijklink.

Vragen over wet DBA?

Taal

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

DBA-proof
DBA-scan biedt inzicht aan zzp’er en opdrachtgever hoe het werk gedaan te krijgen én compliant te zijn.

Bel Jeroen Zomers via 06 19224360 of mail jeroen.zomers@cohedron.nl