Staat jouw vraag er niet tussen? Download dan onze Q&A over de wet DBA bovenaan de pagina. Hierin beantwoorden we nog meer vragen en geven we een uitgebreide toelichting per vraag.
Hoe voldoe je vanaf 1 januari aan de wet DBA en kun je toch zorgen voor voldoende capaciteit? Die vraag is actueel bij gemeenten, nu het inhuren van zzp’ers bij de belastingdienst onder het vergrootglas komt te liggen. Als publieke dienstverlener op de arbeidsmarkt biedt House of Cohedron hierbij zowel inzicht als oplossingen. ‘We hebben eerst onderzoek gedaan naar onze eigen zzp’ers en met de opgedane kennis kunnen we lokale en landelijke overheden nu begeleiden om DBA-proof te worden,’ zo vertelt Jeroen Zomers van Cohedron. Hij bespreekt de DBA-aanpak van Cohedron met zijn collega’s Wendy Verlaan en Bart Bendel.
Jeroen Zomers, Directeur strategische relaties bij Cohedron, signaleert dat overheden de laatste tijd steeds vaker nee zeggen tegen zzp’ers. ‘Daardoor weten we nu al dat er volgend jaar te weinig handjes zullen zijn. Door zzp’ers te weigeren kun je misschien wel compliant zijn, maar hoe krijg je het werk uitgevoerd? Wij kunnen die brug slaan. We kunnen helpen compliant te worden én ervoor zorgen dat je het werk gedaan krijgt.’
House of Cohedron heeft twaalf zogeheten ‘boutiques’: zelfstandige bedrijven die dienstverlening bieden voor landelijke en lokale overheden. Zo biedt Wyzer, boutique van algemeen directeur Wendy Verlaan, professionals ‘van balie tot beleidszaken’ voor het sociaal domein, ruimtelijk domein en bedrijfsvoering. ‘De personeelsschaarste bij overheden zal niet minder worden,’ verwacht Wendy. ‘We moeten er daarom echt voor waken dat zzp-ers uit de organisatie vallen, puur omdat ze door handhaving van de wet DBA niet meer zouden kunnen werken.’
De aanpak met de zzp-scan en ook met kennissessies bij opdrachtgevers werpt zijn vruchten af, merkt Wendy. ‘Gemeenten en rijksoverheid krijgen goed inzicht in de eigen populatie en in de effecten van de wet DBA voor de continuering van werkzaamheden. We bespreken wat de behoefte is en hoe we daar invulling aan kunnen geven. Kan dat niet meer met een zzp’er, dan komen wij met alternatieve oplossingen. Een ander type opdracht, een andere contractvorm, of we bieden onze professionals in loondienst aan voor de opdracht. Als partner in business bepalen we samen met de opdrachtgever wat nodig is, waar de ruimte zit en wat de mogelijke routes zijn om alle belanghebbenden blij te maken.’
Veelgestelde vragen over de wet DBA
De wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken.
De handhaving van de wet DBA start per 1 januari 2025. Als de Belastingdienst een arbeidsrelatie die is vormgegeven als overeenkomst van opdracht (zzp’er) beoordeelt als een arbeidsovereenkomst (dus als schijnzelfstandigheid) dan zal de Belastingdienst bij opdrachtgevers met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 handhaven.
Voor de beoordeling van de arbeidsrelatie zijn de volgende criteria van belang:
- de aard en duur van de werkzaamheden,
- de bepaling van de werkzaamheden en de werktijden,
- de inbedding van het werk en de werkende,
- de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren,
- de wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen,
- de wijze waarop de beloning is bepaald en wordt uitgekeerd,
- de hoogte van de beloning,
- het lopen van commerciële risico’s en
- het gedrag als ondernemer (reputatie, acquisitie, aantal opdrachtgevers, duur opdrachten).
Op basis van een weging van deze criteria wordt beoordeeld of sprake is van een overeenkomst van opdracht (zzp’er) of een arbeidsovereenkomst (werknemer).
De wet DBA brengt gevolgen met zich mee voor jou als zzp’er. Er zijn een aantal zaken waarop je actie moet ondernemen:
- Correcte overeenkomsten: als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat de overeenkomsten met opdrachtgevers voldoen aan de eisen van de wet DBA. Dit omvat het opstellen van een modelovereenkomst die de aard van de arbeidsrelatie juist weergeeft.
- Transparante communicatie: het is essentieel om transparant te zijn in de communicatie met opdrachtgevers over de aard van de arbeidsrelatie om eventuele misverstanden te voorkomen.
- Mogelijke risico’s: het niet naleven van de wet DBA kan leiden tot fiscale consequenties en mogelijke boetes.
- Minder opdrachten: de handhaving van de wet DBA zal zeer waarschijnlijk betekenen dat minder opdrachten door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, omdat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het antwoord op de vraag of sprake is van schijnzelfstandigheid kan best lastig zijn.
De wet DBA brengt ook kansen met zich mee voor jou als zzp’er:
- Zekerheid en vertrouwen: door te voldoen aan de vereisten van de wet DBA kun jij een solide basis creëren voor een langdurige samenwerking met opdrachtgevers.
- Professionalisering: het naleven van de wet DBA toont aan dat je als zelfstandige professional serieus genomen wordt en zorgt voor een professionele uitstraling naar opdrachtgevers.
- House of Cohedron biedt heel veel mogelijkheden en verschillende contractvormen. Wij begrijpen jouw ondernemerschap en denken graag met jou mee.
DBA scan aanvragen
(Online) bijeenkomsten
Bekijk hier de laatste online bijeenkomst terug die bij boutique Wyzer is georganiseerd. Klik op onderstaande button, laat je gegevens achter bij Wyzer en ontvang de terugkijklink.